1st Croatia Birdwatching festival – Neretva Valley

07.05.2023Događanja, Izdvajamo

U dolini Neretve (5.-7. svibnja 2023.) održan je 1st Croatia Birdwatching festival – Neretva Valley. U organizaciji Turističke zajednice Grada Opuzena – nositelj projekta za područje doline Neretve, Turističke agencije Žabac i udruge za zaštitu ornitofaune “Gregula”. Partneri na provedbi projekta za područje doline Neretve: Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković, Grada Opuzena, Turistička zajednica Grada Metkovića i Turistička zajednica Grada Ploča.

Delta Neretve jedina je prava delta i ujedno najveće riječno ušće u Hrvatskoj ukupne površine od oko 20.000 ha, od čega hrvatski dio obuhvaća površinu od 12.000 ha. Delta Neretve je jedno od najvrjednije močvarnih staništa među rijetkim preostalima u Europi te predstavlja žarište za promatranje ptica tijekom svih godišnjih doba.

U dvodnevnom programu 1st Croatia Birdwatching festival – Neretva Valley sudjelovalo je ukupno 36 registriranih sudionika, edukatora, ljubitelja ptica i prirode iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Poljske i Austrije i volonteri iz Španjolske, Francuske i Bjelorusije. Predavanja u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću održali su:
Bolesław Słocinski, BIOM – The Neretva Delta – a birder’s paradise on the Adriatic Flyway
David Taylor, ALH – Alternative tourism options and why we need them
Zoran Popović, Monticola – Monticola Birdwatching tours – guidelines and experience
Herbert Boedendorfer, birder – Birding as a contribution to sustainable touristic development.
Ovaj pilot projekt osmišljen je s ciljem stvaranja potencijala birdwatching turizma na području doline Neretve, a primarna namjera festivala je pozicioniranje neretvanskog područja ali i cijele Dubrovačko-neretvanske županije na svjetskoj karti zaljubljenika u promatranju ptica.